Беларускі дзяржаўны ўніверсітэт харчовых і хімічных тэхналогій
Беларускі дзяржаўны ўніверсітэт харчовых і хімічных тэхналогій быў утвораны як Магілёўскі тэхналагічны інстытут
у 1973 годзе ў мэтах забеспячэння спецыялістамі харчовай і хімічнай прамысловасцей.
За гады свайго існавання ўніверсітэт прайшоў вялізны шлях у сваім развіцці і дамогся прызнання як у беларускай
навукова-адукацыйнай прасторы, так і за мяжой. Амаль за 50-гадовую гісторыю ўніверсітэт даў пуцёўку ў жыццё больш за
35 тысячам спецыялістаў, якія плённа працуюць на прадпрыемствах харчовай і хімічнай прамысловасцей і ў сферы
грамадскага харчавання. Многія з іх сталі вядомымі вучонымі, таленавітымі спецыялістамі, кіраўнікамі прадпрыемстваў,
дзяржаўнымі дзеячамі.
Сёння БДУХ - гэта прызнаны цэнтр вышэйшай адукацыі і навукі, кузня добра адукаваных высокапрафесійных кадраў,
адзіны профільны універсітэт, які ажыццяўляе комплексную падрыхтоўку, перападрыхтоўку, павышэнне кваліфікацыі і стажыроўку
спецыялістаў для харчовай і хімічнай прамысловасцей.
Цяпер універсітэт ажыццяўляе падрыхтоўку спецыялістаў: інжынераў-тэхнолагаў па такіх спецыялізацыях, як Тэхналогія мукамольнай,
крупянай, камбікормавай вытворчасці; Тэхналогія мяса і мясных прадуктаў; Тэхналогія харчовых прадуктаў працяглага захоўвання;
Тэхналогія хлебапякарнай, макароннай, кандытарскай вытворчасці і харчэканцэнтратаў; Тэхналогія брадзільных вытворчасцей і
вінаробства; Тэхналогія малака і малочных прадуктаў; Тэхналогія прадукцыі і арганізацыя грамадскага харчавання, а таксама
інжынер-хімік-тэхнолаг па спецыяльнасці Хімічная тэхналогія арганічных рэчываў, матэрыялаў і вырабаў. Ажыццяўляецца падрыхтоўка
інжынераў-механікаў па спецыялізацыях: Халадзільныя машыны і ўстаноўкі; Абсталяванне для кандыцыянавання паветра; Аўтаматызацыя тэхналагічных працэсаў і вытворчасцей
у харчовай і хімічнай прамысловасцях. У апошнія гады ва ўніверсітэце адкрыта падрыхтоўка праект-менеджэраў,
эканамістаў па спецыяльнасці Упраўленне інавацыйнымі праектамі прамысловых прадпрыемстваў, інжынераў-тэхнолагаў па спецыялізацыі
тэхналогія прадуктаў дзіцячага і функцыянальнага харчавання, спецыялістаў на I ступені з прысваеннем кваліфікацый:
інжынер-эканаміст, інжынер-праграміст, эколаг, інжынер па ахове навакольнага асяроддзя. Ажыццяўляецца падрыхтоўка спецыялістаў
на II ступені вышэйшай адукацыі па дзевяці спецыяльнасцях з прысваеннем ступені магістра.
Падрыхтоўка навуковых кадраў вядзецца праз аспірантуру па 12 спецыяльнасцях.
Распрацоўкі вучоных універсітэта ўкаранёны на прадпрыемствах, размешчаных па ўсёй краіне - гэта новыя віды харчовай прадукцыі і
тэхналогіі іх вытворчасці, абсталяванне для ачысткі газаў ад пылу, ахаладжэння вады, хімічныя валокны рознага прызначэння і
інавацыйныя рашэнні ў галіне эканомікі і арганізацыі вытворчасці.
БДУТ супрацоўнічае з замежнымі партнёрамі з 11 краін: Балгарыі, Румыніі, Польшчы, Італіі, Казахстана, Расіі, Украіны,
Азербайджана, Узбекістана, Кыргызстана, Таджыкістана.
Абапіраючыся на сваю гісторыю, спалучаючы класічныя традыцыі, універсітэт працягвае паспяховае развіццё навуковых школ і
ўносіць важкае ўкладанне ў выхаванне сапраўдных прафесіяналаў і дастойных грамадзян Рэспублікі Беларусь. Прафесіяналізм,
кампетэнтнасць, асобасныя рысы, здольнасць да самарэалізацыі, аператыўная адаптацыя да новых умоў працы - гэта параметры
сённяшняй падрыхтоўкі спецыяліста з вышэйшай адукацыяй.